t web bleiswijkMet veel plezier woon ik in Bleiswijk, nu zo’n zeven jaar. Een lekker durrep: gezellig, vriendelijk, rustig, groen, sportief, noem maar op. Maar toch, er mist ‘iets’ aan Bleiswijk. En de kans bestaat dat juist door de crisis dat ‘iets’ er komt.

Wat Bleiswijk mist is een culturele plek. Een plek voor optredens van (beginnende) artiesten en van lokale (jeugdige) talenten. Een plek dus waar je op zaterdagavond naartoe gaat en andere dorpsgenoten ontmoet.

Een podium in Bleiswijk

Voor zo’n plek zijn er twee voorwaarden: a) een verhoogd podium in een zaal, en b) een goede organisatie. En pas onlangs ontdekte ik dat Bleiswijk aan voorwaarde a) voldoet. ’t Web aan de Nachtegaallaan heeft een schitterend podium met alle faciliteiten. Ik was op slag verliefd. Een podium, bijna in mijn achtertuin!

Het einde?

Maar bij voorwaarde b) gaat het mis. Momenteel wordt ’t Web vooral verhuurd als leslocatie aan enkele culturele organisaties. Dat brengt te weinig geld in het laadje voor de gemeente Lansingerland, zeker als je het vergelijkt met posten als Afschrijvingen en Onderhoud. En aangezien de gemeente nogal wat geld tekort komt, dreigt het einde van ’t Web.

Sluiting voorkomen

Het college overweegt een aantal gebouwen in Lansingerland af te stoten, waaronder ’t Web. Daarmee zou dan niet alleen de thuisbasis voor veel culturele organisaties sluiten, bovendien zou Bleiswijk een schitterend podium kwijtraken.

Dat mag niet gebeuren, vind ik. En ik hoop met mij veel andere Bleiswijkers. Maar kunnen we ervoor zorgen dat het podium blijft bestaan én dat er een organisatie ontstaat?

Geld zoeken

De meest voor de hand liggende oplossing is de oprichting van een stichting die ’t Web overneemt en het pand exploiteert. Daarvoor is geld nodig, behoorlijk wat geld. Maar ik heb goede hoop dat in het hechte dorp Bleiswijk mensen, bedrijven en organisaties te vinden zijn die daarbij willen helpen.

Niet te lang wachten

Gisteren – 13 juli – hebben we overlegd met een aantal personen die ook willen dat ’t Web blijft bestaan, waaronder vertegenwoordigers van de gemeente. We hebben afgesproken de oprichting van zo’n stichting te onderzoeken. Dat zal de komende maanden moeten gebeuren. Want als we te lang wachten, bestaat de kans dat we te laat zijn.

web bleiswijk podiumExploitatie en programmering

Een stichting oprichten is niet zo moeilijk, geld vinden om ’t Web te kopen wordt al wat lastiger. Maar de grootste uitdaging is: de exploitatie en de programmering. Exploitatie levert als het goed is geld op (onder meer door de verhuur van ruimtes aan culturele organisaties), maar programmering klinkt vooral als een kostenpost.

Eruit halen wat erin zit

Toch gaan die twee wat mij betreft hand in hand. Want door een dergelijke nieuwe constructie kunnen we uit ’t Web halen wat erin zit: de oprichting van een cultureel podium, met allerlei bijhorende activiteiten. Als we dat goed inrichten, kan de programmering zelfs bijdragen aan de exploitatie.

Goede hoop

Ideeën genoeg voor de exploitatie en de programmering, bleek tijdens de vergadering over ’t Web. We hebben nog een lange weg te gaan. Maar ik heb goede hoop dat het lukt. En dat zou wat zijn, toch? Een podium in Bleiswijk!